İstanbul
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.49
  • EURO
    35.00
  • ALTIN
    2434.5
  • BIST
    9716.95
  • BTC
    64529.95$

Merve Kaya MUT : "Balık özgürlük demek…"

10 Aralık, 2020, Perşembe 16:44Adnan KASAPCI
Merve Kaya MUT : "Balık özgürlük demek…"

Sizi tanıyabilir miyiz?

1985 Keşan, Edirne doğumluyum. Üniversiteye kadar Edirne'de yaşadım. Sonrasında Kocaeli, İstanbul, Londra ve tekrar İstanbul sıralaması ile şehir değiştirdim. 3 yaşında bir kızım ve 10 yaşında bir kedi çocuğum var…

Çizim yapma fikri nasıl oluştu ve bu fikir nasıl eyleme geçti?

Çizim yapma fikrinin nasıl oluştuğunu kendim de hatırlayamıyorum, hep yapıyordum, hep seviyordum. Babam çok fazla ilgilenmiyor, vakit ayırmıyor olsa da klasik anlamda resim konusunda çok yeteneklidir. Çocukken onun çizimlerine imrenerek başlamış olabilirim.

Mesleğiniz nedir? Bu işin eğitimini aldınız mı?

Ben Endüstri Mühendisiyim ve teknik çizim eğitimim var. Fakat, resim konusunda özel bir eğitim almadım. Çeşitli dönemlerde katıldığım workshoplar ya da süreli kurslar oldu ancak gerçek bir resim-sanat eğitimini alma fırsatını maalesef yakalayamadım. Suluboya ile gerçek anlamdaki ilk tanışmam örneğin, Sn.Hülya Düzenli'nin İstasyon Sanat Akademisi’nde katıldığım bir etkinliği ile oldu.

Mesleğiniz ve resim arasında kalırsanız, hangisini seçersiniz?

Mesleğim ve resim arasındaki tercih çok iddialı bir soru oldu benim için. Henüz ikisi arasında bir tercih yapmak durumunda kalmadığım için kendimi mutlu hissediyorum. Fakat şu bir gerçek, bir gün profesyonel anlamda yürüttüğüm işimden bir gün emekli olacağım, resim ise hasta yatağımda bile sürdürmek isteyeceğim bir uğraş benim için.

Yaptığınız işi hangi refleks ile yapıyorsunuz? Amatörce, profesyonelce? Yaptığınız işi sanat olarak görüyor musunuz?

Uzun bir zamandır resim konusundaki motivasyonum, kendimi en iyi ifade ettiğim iletişim kanalı olarak görüyor olmamdan geliyor. Amatör kelimesi bu anlamda benim için çok uygun. Amatörce ve iddiasız bir şekilde kendimi ifade edebilmeyi hayatımdaki bir lüks olarak görüyorum. Sanat olup olmadığı konusu ise oldukça tartışmalı. Bir eseri ortaya koyduğumuzda, arkasındaki fikir, düşünce, anlam önemli olan bence. Adına sanat dersiniz, demezsiniz, önemli bulduğum kısım bu değil. Tek bir kişiye bile ilham verebiliyor, onda bir his, bir duygu yaratabiliyorsanız, kıymetli olan bu diye düşünüyorum.

Neden balık çiziyorsunuz? Özel bir sebebi var mı?

Balık benim için çocukluğum demek. Saros'ta büyüdüm ben. Yaz tatili başlar başlamaz Saros sahiline gider, okul açılmadan bir gün önce ağlayarak dönerdim. Deniz, balık, midye kabukları, kum, tuz, kayık bunlar benim için sihirli kelimeler. Yüzmeyi, dalmayı çok severim ben, suyun altındaki dünyayı izlemek olağanüstü bir şey. Deniz ile ilgili olan hemen her şey huzur verici geliyor bana. Kızımın bir adını da bu yüzden Deniz koydum. Balık ise bunların arasında çok özel benim için. Belki önceki hayatımda balıktım, ya da sonraki hayatımda balık olmaya hazırlanıyorumdur :)

En sevdiğiniz balık hangi balıktır? Daha hangi balık türlerini çizmek istersiniz?

Sardalya :) Bizim oraların balığı diye sanırım. Sardalyasız geçen bir yaz, hiç balık yenmemiş bir yaz benim için. Bu aralar Balon balığı ve sarıkanat  çizim için özellikle ilgimi çekiyor. Sarıkanat mevsimi dolayısıyla olabilir… Öyle güzel ki bir taraftan yiyip, bir taraftan çizmek. En son doğum günümde yediğim sarıkanatın, tadı halen damağımda…

Hiç balık avladınız mı? Bu konudaki tecrübeleriniz nelerdir? Ailenizde balıkçı var mı?

Ben balık avlayamıyorum. Bunun için çok da uğraşmadım aslında ama ne zaman niyetlensem yanımdaki tecrübeli insanlar da avlayamıyor. Kıyıdan olta atmanın keyfini çok seviyorum ama balık gelse de gelmese de… 

Dedem çok iyi balıkçıydı. Hatırlıyorum, küçük bir kayığı vardı ve yazlık zamanlarında tüm vaktini olta hazırlayarak, balığa çıkarak, kayığı temizleyerek geçirirdi.  Babam ve amcam da hep kıyıda solucan aratırlardı bize olta yemi için. Hiçbiri profesyonel değildi tabi, bir sürü balık yakalarlardı. Kimin daha çok balık tuttuğu, kimin hangi balığı tuttuğu ciddi bir rekabet yaratıyordu aralarında. Şimdi konuştuğum herkes denizde balık olmadığını söylüyor. Çok üzülüyorum. Sadece balık olmaması değil, tüm sistem çöküyor sanki. Kızımla sahilde midye kabuğu bile bulamıyoruz, çünkü belli ki denizde de yok…  

Balık sizde neleri ifade ediyor?

Balık daha önce de söylediğim gibi, benim için gerçek anlamda çocukluğum demek. Balığı tutmak bir keyif, balığı paylaşmak bir keyif, balığı izlemek bir keyif, çizmek boyamak ayrı bir keyif… Kalabalık bir sofra demek benim için balık, yanında mezesi demek. Denize şöyle bir atladığınızda, onları yüzerken izleyebilmek… Balık özgürlük demek…

Sergi açmayı veya bu konuda açılan sergilerde yer almayı düşünüyor musunuz?

Sergi açmak gibi ön plana aldığım, kısa vadeli bir hedefim yok ancak, doğrusu açılan karma sergilerde yer alıyor olmak herkes gibi benim için de onur verici olur. İlerleyen dönemde neler olur bilinmez, sabırsızlıkla bekliyorum gelecekte beni nelerin beklediğini.

Gelecekte sizi bu alanda nerede göreceğiz? Siz kendinizi nerede konumlandırıyorsunuz? En büyük hayaliniz nedir?

Geleceği resim konusunda akışına bırakıyorum. Akışına bıraktığım ve yürekten istediğim şeylerin hayallerimi de aştığı durumlar yaşadım, yine öyle olacağına inanıyorum. Daha çok insana ulaşabilmek, bu insanlara günlük hayatlarında hissettikleri duyguları çizimlerimle tekrar hissettirebilmek istiyorum.

Daha elle tutulur ve en kısa sürede hayata geçirmeye çalıştığım bir hayalim de, kendime ait bir atölyeye sahip olmak. O atölyede 'ben çizim yapamam, çöp adam bile çizemiyorum' diyen kişilerden, zaten resim ile ilgilenen kişilere, geniş bir kitle ile çalışmalar yapmayı, çocuklar için resim workshopları düzenlemeyi istiyorum.

Yakın zamanda, kronik hastalıklar ile mücadele eden çocuklarımız için sanal ortamda çizim etkinlikleri düzenlemek üzerine bir projem var. Tamamen gönüllülerden oluşan bir grup ile planlama yapıyoruz. Bu beni çok heyecanlandırıyor. Benzer projelerin içerisinde yer almak en büyük hayalim diyebilirim.

Diğer hobileriniz nelerdir?

Açıkçası, özellikle pandemi dönemi ile birlikte birçok hobiden vazgeçme ya da daha az ilgilenebilme gibi bir duruma geldim. Öncesinde haftada 1-2 gün bir kaç saatimi baleye ayırıyordum, sıklıkla sahilde bisiklet turlarına çıkıyordum. Hayat biraz daha normale dönünce yeniden yapabileceğim günleri iple çekiyorum.

 

MERVE KAYA MUT  ESERLERİNİ GÖRMEK İÇİN  T I K L A Y I N I Z . . .