İstanbul
13 Ekim, 2024, Pazar
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Mukadder GÜLER: “Balık deyip geçmemek gerekiyor...”

10 Eylül, 2021, Cuma 17:57Özden AYDIN ŞİMŞEK
Mukadder GÜLER: “Balık deyip geçmemek gerekiyor...”

Balık Haber: Bize kendinizden bahseder misiniz?

Mukadder GÜLER: İl Tarım Müdürlüğü’nde Su Ürünleri Mühendisi olarak görev yapmaktayım. Aynı zamanda şu anda ASOF tarafından icra edilen ASOF Carp Turkey Sazan Yakalama Yarışması’nda İl Tarım Müdürlüğü’nü temsilen gözlemci olarak görev yapmaktayım.

Balık Haber: Bildiğiniz gibi ASOF tarafından Bolu Gölköy’de düzenlenen Sazan Balığı Yakalama Yarışması yakala-bırak disiplini ile icra ediliyor. Hiçbir yarışmacı tuttuğu balığı alıkoyamıyor ve salmak zorunda. Ancak bazı balıkların Tarım İl Müdürlüğü olarak tarafınızca alındığını görüyoruz. Bu konuyu açıklar mısınız? Yürüttüğünüz sağım ve nakil işlemleri hakkında bilgi alabilir miyiz?

Mukadder GÜLER: Geçtiğimiz dönemlerde Devlet Su Ürünleri işletmesine ait olan balık üretim istasyonları aralık ayında imzalanan bir protokolle İl Müdürlüklerimize devredildi. Bu devir işlemleri 7 İl kapsamında gerçekleşti. Gölköy Su Ürünleri Üretim İstasyonu da Nisan ayında resmen bize devredildi ve bu istasyonda pullu sazan balığı üretimi yapıyoruz. Pullu Sazan balığı üretimindeki amacımız ise Bakanlığımızın öngördüğü İllerde bulunan göl ve göletlerde sürdürülebilirliği sağlamak için balıklandırma çalışmaları yapmaktır.

ASOF Carp Turkey Bolu Gölköy Sazan balığı yakalama yarışmasında yakalanan bütün balıkları almıyoruz. Çünkü yarışma kapsamında sektörlerdeki arkadaşlarımız hem aynalı sazan hem de pullu sazan yakalıyorlar. Biz anaç balıkları geçmiş dönemde, daha doğrusu ilk sağım dönemimizde satın alma yoluyla gerçekleştirdik. Gölköy Su Ürünleri Üretim İstasyonumuzun anaç balığa ihtiyacı var.

Balık Haber : Anaç balık ihtiyaçlarınız hangi boy ve kilodadır?

Mukadder GÜLER: Ağırlık tercihimiz 1,5 kg. ile 3 kg. arasında. Sektörlerden yakalanan balıklarda bu özelliğe sahip olanlarını tercih ediyoruz. Çünkü olta ile yakalanan balıklar anaç balık özelliğine sahip olduğundan dolayı alıkoyuyoruz ancak daha yukarıdaki kiloları tekrar suya salmalarını istiyoruz.

Balık Haber : Ağ ile avlanan balıkları neden anaç balık olarak değerlendiremiyorsunuz?

Mukadder GÜLER: Ağ ile yakalanan balıklar anaç balık olma özelliğine sahip olmuyor. Çünkü anaç balıkta aradığımız en önemli özelliklerden birisi pullarından bir tanesinin dahi eksilmemesi ve yarasının bulunmaması gerekiyor. Kuyruk ve yüzgeçlerinde dahil herhangi bir yara yada zedelenme, darbe olmaması gerekiyor. Ayrıca anaç balıklarda görsellik bizim için çok önemli.

Balıklar ağ ile yakalanınca, balıklarda yaralanma, zedelenme ve darbeler yer alıyor. Herhangi bir yaralanma, darbe ve zedelenme sonucunda balıklarda mantarlaşma oluşuyor. Sözkonusu mantarlaşma hızlıca bakteri üreterek tüm havuzlarda balık ölümlerine sebebiyet vermektedir.

Görsellik bizim için oldukça önemli ve ağ ile yakalanan balıklarda sağlıklı anaç balıklar elde edemiyoruz. Bu sebeple olta ile yakalanan anaç balıklar bizim için çok önemli. Bu yıl yarışma kapsamında gölden tutulan anaç balıkları alıyoruz ancak ilerleyen dönemlerde bunu almayacağız. Çünkü bu yıl tutulan balıklar 1,5 kg. ile 3 kg. arasında olacak, ki anaç balıklarımızı gençleştirmemiz de önemli. İlerleyen dönemde biz kendi anaç balıklarımızı kendimiz üretmeye başlayacağız.

Balık Haber: Balıkların Gölköy’den alınmasının özel bir sebebi var mı?

Mukadder GÜLER: Balıkları Gölköy’den almamızın en önemli sebebi, buradaki balıkların oldukça kaliteli ve sağlıklı balıklar olması ve Gölköy’de gölün hemen ayağında Üretim İstasyonumuzun yer almasıdır. Böylelikle istasyonumuzda gölün suyundan da kolaylıkla faydalanabiliyoruz. Yani ürettiğimiz balıklar yine Gölköy’den, balık yakalama yarışmasının yapıldığı sahadan çıkartıyoruz. Burada gölün beslediği toprak ve beton havuzlarımız yer alıyor. Balık gölden, gölün beslediği havuzlarımıza getirilerek sadece küçük ve kısa bir yer değişimine maruz kalıyor. Bunun dışında bir farklılık sözkonusu olmuyor.

Balık Haber: ASOF’un yarışmasından bahsedelim. Yıllar önce ben de burada ASOF’un yarışmalarında yarıştım. Sizi yıllardır tanıyorum ve daima Gölköy’deki yarışmalarda görüyorum. Bu yıl yürütülen yarışma ile ilgili görüşlerinizi alabilir miyim?

Mukadder GÜLER: Bu yarışmanın ilimizde gerçekleşmesinin oldukça önemli olduğunu düşünüyorum. Özellikle bu saha yarışmacılarımızın hem ihtiyaçlarını karşılama hem de barınmaları açısından çok etkin bir saha. Yarışmanın burada yapılmasının bize de oldukça önemli katkıları ve avantajları var. Herşeyden önce ASOF ve bünyesindeki dernekler amatör avcılığın sportif kısmıyla hemen herkese çok güzel örnek oluyorlar. Yani yakala-bırak disiplininin, bütün balıkçılık camiasına yayılmasında ve bir kültür haline gelmesinde yürüttüğü başarılı çalışmalar ile ASOF öncülüğünü her defasında pekiştirmektedir.

Bu sadece Bolu için değil, Türkiye genelindeki bir yayılım olduğundan dolayı çok güzel bir örnek teşkil etmiş oluyor. Böyle yarışmaları bu işi ciddiye alan kişilerle, profesyonel olarak avlanmaları tercih ettiğimiz ve desteklediğimiz bir uygulama olmakla birlikte, bizler için de oldukça eğlenceli olabiliyor. Çünkü biz burada denetime gelirken denetim yaparken eğleniyoruz. Neden eğleniyoruz? Çünkü bu işi ciddiyete alıp balığı bizim kadar önemseyen insanlarla birlikte çalışmak ve bunları gözlemlemek gerçekten bizim için çok önemli ve mutluluk verici.

Evet Özden Hanım, ben de yıllardır tanıyorum sizi. Bu güzel hobiyi ve işinizi canla başla yapıyorsunuz. Ülkemizdeki kadınlara balıkçılık konusunda örnek oluyorsunuz. Gerçekten bu konuda da size teşekkür ediyorum.

Balık Haber: Ben teşekkür ederim. Yarışmacılar tuttukları balıklara zarar vermeden göle iade ediyorlar. Hatta ağızlarına herhangi birşey olmasın diye sprey sıkıyorlar. Hem su ürünleri mühendisi hem de ASOF Sazan Balığı yarışmasını denetleyen bir kişi olarak bu konuyu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Mukadder GÜLER: Öncelikle ASOF Bolu Gölköy Sazan Balığı Yakalama Yarışması’nın kuralları, içeriği, işleyiş ve sözkonusu kuralların uygulanmasında gösterilen disiplin ASOF’un bu işi ne kadar ciddiye aldığının en önemli göstergesi olduğunu düşünüyorum. Balıklar yakalanıyor, boyları, kiloları ölçülüyor ve tekrar suya salınıyor. Bu esnada darbeli ve zedelenmiş balıkları da yakalayan arkadaşlarımız oluyor ki kendileri çok hassas bir şekilde çalışıyorlar. Biz bu durumu burada defalarca gözlemledik ve şahit olduk. Öylesine mutluluk vericidir ki, bu arkadaşlarımız aynı zamanda balığın bakımını ve tedavilerini de yapmış oluyorlar. Bir sonraki yarışmaya ya da sonra avlanacak olan kişilere daha sağlıklı balıklarımızı artık bireyler demek istiyorum bu balıklara... Kendi bireylerimizi suya salıyorlar ve umarım herkes bunu yapar. Herkes bu işin ne kadar önemli ne kadar ciddi olduğunu kavrar ve kavratırlar. Çünkü balık deyip geçmemek gerekiyor... Diliyorum ki doğa dostu, balık dostu olan kişilerin sayısı artaraktan devam eder. Sadece balığı yemek olarak düşünmemek bunun bir terapi olduğunu da düşünerekten avlaklarımıza sahip çıkalım diyorum.

Balık Haber: Mukadder Hanım size Balık Haber adına çok teşekkür ediyorum.

Mukadder GÜLER: Ben de size ve nezdinizde Balık Haber’e teşekkür ediyorum böyle bir fırsatı bana da tanıdığınız için. İyi yayınlar diliyorum.

Röportaj:Özden Aydın ŞİMŞEK

Gölköy - Bolu, 08/09/2021

 

Foto Galeri için TIKLAYINIZ.