İstanbul
28 Nisan, 2024, Pazar
  • DOLAR
    32.45
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2438.6
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    63887.023$
Seafood Expo Eurasia

AKDER 72. Yıl Turna Balığı Yakalama Yarışması Başlıyor

AKDER 72. Yıl Turna Balığı Yakalama Yarışması Başlıyor
1380 Sayılı Su ürünleri Kanunu, Su Ürünleri Yönetmeliği ve Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen 5/2 Tebliğ' in belirlediği yasal kurallara ve derneğin belirlediği yarışma kurallarına tüm yarışmacıların uyması gerekmekte olup aykırı davrananlar diskalifiye edilecektir.

Akyazı Avcılık ve Atıcılık Balıkçılık Derneği – AKDER tarafından amatör ve sportif amaçlı olta balıkçılığını tanıtmak, sevdirmek, gelişmesini sağlamak ve yarışma heyecanı duyan amatör olta balıkçılarını buluşturarak paylaşım ve yardımlaşma anlayışını geliştirerek, çevreye ve yaban hayatına karşı sorumlu bir şekilde yürürlükteki kanun tüzük ve yönetmeliklere uyulmasını sağlamak amacıyla Sakarya iline bağlı, Arifiye İlçesi, Sapanca Gölü’nde AKDER 72. YIL TURNA BALIĞI YAKALAMA YARIŞMASI düzenleyip dereceye girenlere ödüller verilecektir.

Tarih: 4 – 5  Mayıs 2024

Yer: Sakarya / Arifiye / Sapanca Gölü

PROGRAM

4 Mayıs 2024 Cumartesi

Organizasyon alanında katılımcıların kamp çadırlarını kurabilecekleri geniş bir alan, tuvalet ve elektrik mevcuttur. Katılımcılara derneğimizce cumartesi günü sürekli çay, kahve, su ve akşamında ise 18.00’da yemek ikramı olacaktır.

Cumartesi günü havanın kararması ile yakılacak ateşin sıcaklığında müzikli eğlence düzenlenecek; katılımcıların ve yarışmacıların dinlenebilmeleri için saat 24:00' de müzik sona erecektir. Ateş etrafında, şenlik alanında ya da kamp çadırlarının civarında sohbet ederek geceyi geçirmek isteyenlerin diğer katılımcıların haklarına saygı göstermeleri önemle duyurulur.

05 Mayıs 2024 - Pazar

Sabah kahvaltısı 04:30’ dan itibaren verilmeye başlanacak ve yarışmaya katılacakların erken kahvaltı yapmaları sağlanacaktır.

Yarışma için belirlenen zaman dilimi saat 06:00 ile 13:00 arasıdır.

Öğlen yemek ikramı saat 14:00' de başlayacaktır.

Yakalanan balıkların değerlendirilmesi saat 13:00 ile 13:30 arasındadır.

Gölet çevresindeki ve şenlik alanındaki doğaya zararlı atıkları önceden dağıtılacak çöp poşetlerine doldurarak getiren yarışmacı ve katılımcılara derneğimizce teşekkür belgesi ve madalya verilecektir.

Ödül törenleri saat 14:30' da başlayacaktır.

KATEGORİLER

Yarışma sadece Bot ve Tekne kategorisinde yapılacaktır.

En büyük ve en çok olmak üzere iki dalda yapılacak yarışmada toplam dört takıma ödül verilecektir.

1. Yarışmanın en çok balığını yakalamak için yarışılacak olup; 1'incilik, 2'ncilik ve 3'üncülük ödülleri verilecektir.

2. Yarışmanın en büyük balığını yakalamak için yarışacak olup; en büyük Turna Balığını yakalayan takıma 1'incilik ödülü verilecektir.

KURALLAR

1. 1380 Sayılı Su ürünleri Kanunu, Su Ürünleri Yönetmeliği ve Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen 5/2 Tebliğ' in belirlediği yasal kurallara kesinlikle uyulacaktır.

2. Yarışmada sadece Turna balığı yakalanacaktır. Yakalanan balıkların tamamının suya iade edilmesi mecburidir. Balıklar iade edileceği için canlı kalmalarının sağlanması gerekmektedir. Balık yakalandığında takımlar ölçüm işlemini kendileri yapıp kayıt altına aldıktan sonra balığı yine kayıt altına alarak canlı olarak suya bırakacaklardır. İstenmeyen sebeplerle ölen balık olur ise değerlendirmeye alınması için ölçümü yapılacak olup ölen balığın gezici hakemlere verilmesi mecburidir.

3. Yakalanan balıklar ölçüm anına kadarki süreçte balığa zarar vermeyecek kepçe veya livarda muhafaza edilmesi gerekmekte olup ip ve kıtka gibi balığa zarar verecek malzemelerle balığın muhafaza edilmesi yasaktır. Tebliğ gereği alıkonulabilir miktar Turna Balığı için 5 adet olsa da yakalanan balıkların tamamı suya iade edileceğinden 5 adet sınırlaması yoktur.

4. Takımlardaki yarışmacılar aynı anda bir olta takımı ile yarışacaklardır. Yarışmada sadece at-çek ve sırtı yapılarak yarışılacak olup sadece yapay yemler (silikon, rapala, kaşık, meps, vibrasyon vb.) kullanılacaktır. Yarışmacılar yanlarında bir adet yedek olta takımı ve istediği çeşit yapay yemleri bulundurabilir. Bot ve teknede kepçe bulundurması zorunludur.

5. Yakalanan balıkların değerlendirmeye girebilmesi için boylarının en az 40 cm ve üzeri olması gerekmektedir. Dolayısıyla, 40 cm altı yakalanan balıklar hemen suya iade edilecektir. (5/2 Tebliğde yer alan % 5 küçük boylara da izin verilmeyecektir).

6. Kayıtlarını yaptıran yarışmacılar suya, çevreye, diğer kişi ve yarışmacılara zarar vermeyecek şekilde ve başlama saatiyle birlikte yarışmaya başlayabilir.

7. Yarışma sırasında belirlenen kurallar dışına çıkan yarışmacılar saha hakemleri tarafından masa hakemlerine bildirilecek, değerlendirme masa hakemlerince yapılacaktır.

8. Yarışma için belirlenen zaman dilimi saat 06:00 ile 13:00 arasıdır. Yarışmanın bitiş anonsu sonrasında ölçümü yapılan balıklar kabul edilmeyecektir.

9. Masa hakemlerinin verdiği karar ile dereceye giren takımlar ve balıkları anons edilerek en kısa sürede ödül töreni başlatılacak, dereceye giren takımlara kupa ve hediyeleri verilecektir.

Yarışmaya katılacaklar için;

a) Bot veya teknedeki yarışmacılar iki kişiden oluşur. Bot ve tekne ile suya açılacakların tamamında yarışmacı kimliği olmak zorundadır.

b) Takımlar, takım ismi ile yarışmacılarını yarışma öncesinde kayıt masalarına bildirerek belirlenen alandan hakemler kontrolünden geçerek yarışmaya katılacaktır.

c) Bot ve tekne içinde sadece akü ile çalışan elektrikli motor ve kürek kullanımına izin verilecek, akaryakıt ile çalışan motorlu araçlara izin verilmeyecektir.

d) Uyuşukluğa, refleks zayıflığına, ruh bozukluğuna sebebiyet verecek şekilde alkol veya ilaç alanların tespit edilmesi durumunda, yarışmaya katılmalarına izin verilmeyecektir.

e) Takımlar önceden belirlenmiş alanın dışına çıkamaz ve bot ve teknesini sabitlemek, bot ve teknenin sürüklenmesini engellemek ve kendi güvenlik önlemlerini almaktan sorumludur.

f) Bot ve tekneler birbirine 20 m. den fazla yaklaşamaz. Balık alışverişi yapılması yarışmadan diskalifiye olma nedenidir (saha hakemleri tarafından bu konuda yapılan uyarılara uyulması mecburi olup hakemlerin yarışmacılara yaklaşmasında bir sınırlama yoktur).

g) Bot ve teknede yarışmacıların can yeleği bulundurması zorundadır. Ayrıca doğal şartların oluşturabileceği olumsuz hava koşullarında yarışmacılar kendi güvenlik önlemlerini almaktan sorumludur.

h) En Çok Turna Balığı Yakalama dalında 1. lik, 2. lik ve 3. lük ödülleri bulunmaktadır. Dereceye giren bu üç takıma derneğimizce birer adet kupa, takımlardaki yarışmacılara derneğimizce madalya, başarı belgesi ve sponsor firmalarımız tarafından çeşitli hediyeler verilecek olup ayrıca dereceye giren takımlara para ödülü verilecektir.

En büyük Turna balığını yakalama dalında 1'incilik ödülü verilecektir. Dereceye giren takıma para ödülü, derneğimizce bir adet kupa, yarışmacılara madalya, başarı belgesi ve sponsor firmalarımız tarafından çeşitli hediyeler verilecektir.

DEĞERLENDİRME

Yarışmada öncelikle en büyük balığı yakalamış olan takım belirlenecek, sonrasında çok balık yakalama dalında dereceye giren takımlar belirlenecektir. 

Yarışmanın en büyük balığı belirlendikten sonra en büyük balığı yakalan takım en büyük balık haricindeki diğer yakaladığı balıklar ile en çok balık yakalama dalında değerlendirmeye girebilecektir.

1- En Çok Turna Balığı Yakalama Dalında yakalanan balıkların toplam boyu esas alınacak olup toplamda balık boylarının eşit olması halinde yakalanan balık adetine bakılacaktır. Eşitliğin bozulmaması halinde eşitliği sağlayan balıklardan en sonuncuyu önce yakalamış olan takıma öncelik verilecektir.

2- En Büyük Turna Balığı Yakalama dalında yakalanan balık boyu esas alınacak olup boyları eşit olan balıklarda balığı önce yakalamış olan takım yarışmanın en büyük balığını yakalayan takım olarak kabul edilecektir.

AKDER tarafından düzenlenen bu yarışmada en çok balık yakalama birincisi olan takımına 20.000TL, ikincisine 15.000TL, üçüncüsüne ise 10.000TL ödül verilecek olup en büyük balık yakalama birincisi olan takıma 15.000 TL para ödülü verilecektir.

Sponsor firmalar tarafından sağlanan ödüllerin nasıl dağıtılacağı dernek yönetim kurulu tarafından belirlenir.

Yarışma, AKDER Yönetim Kurulu tarafından görevlendirilmiş saha hakemleri ve masa hakemlerinin idaresinde olacaktır. Turnuvayı düzenleyen ASOF tarafından görevlendirilmiş en az üç gözlemci de yarışmada görev alacaktır.

Yarışmanın tüm yazılı ve görsel hakkı ile gelir getirici çalışmaları, raporları yarışmayı düzenleyen AKDER'e aittir. Yapılan TV. Çekimlerinden, fotoğraflardan, raporlardan, makalelerden ve kitaplardan yarışmacılar, dernekler ve üçüncü kişiler hiçbir telif hakkı talep edemezler. Bu yarışmaya katılan herkes istendiğinde elindeki video, resim ve yazılı belgelerin birer kopyasını AKDER'e vermeyi kabul etmiş sayılır.

Akyazı Avcılık ve Atıcılık Balıkçılık Derneği’nin yarışma kurallarında değişiklik yapma hakkı saklıdır.

Yukarıda belirlenen kurallar dışında avlanmak ve davranmak diskalifiye nedenidir.

Bu yarışmaya kayıt yaptıran herkes ilan edilen bu kuralları kabul etmiş sayılır. Meydana gelebilecek olumsuz durumlardan AKDER sorumlu tutulamaz.

Bu yarışma T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü' nün …………. Tarih ………………… Sayılı izni ile gerçekleşmekte olup yarışma için belirlenen alanda yarışma süresince yarışmacılar dışındakilerin avcılık yapması yasaktır.

Bu yarışmanın hazırlıkları esnasında desteklerini bizlerden esirgemeyen ilgili tüm kurum, kuruluş ve kişiler ile siz doğa aşığı sportif olta balıkçısı dostlarımıza ve değerli sponsorlarımıza teşekkürü borç biliriz.

Akyazı Avcılık ve Atıcılık Balıkçılık Derneği

AKDER Yönetim Kurulu

 

Bilgi ve Yarışma Sponsorluğu İçin:

Yönetim Kurulu Başkanı: M. Kazım DEMİRDÖVEN 0542 550 62 21

Genel Sekreter: Hasan ÇELİK  0541 418 40 50

Yönetim Kurulu Üyesi: Yusuf ÇELİKER 0539 277 79 61

 

Kaynak: Balık Haber Merkezi

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!