İstanbul
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.55
  • EURO
    35.04
  • ALTIN
    2437.7
  • BIST
    9716.95
  • BTC
    64582.95$
Seafood Expo Eurasia

Balon balığını her yerde görmemiz mümkün

Balon balığını her yerde görmemiz mümkün
Dr. Akkuş, "Bugün bu balık buraya geldiyse Türkiye'nin her yerine gidebilir. Ne kadar denetim yaparsanız yapın yine gözden kaçırmalar olacaktır. Dolayısıyla balık alırken artık daha dikkatli olmamız lazım" dedi. 

Van'da bir kişinin yediği balon balığından zehirlenerek ölmesinin ardından hem satıcılar hem tüketiciler böyle bir olayın tekrar yaşanmaması için daha dikkatli davranıyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Akkuş ise balon balığını, küresel ısınmanın bir sonucu olarak artık her yerde görmenin mümkün olduğunu belirterek uyarılarda bulundu. Dr. Akkuş, "Bugün bu balık buraya geldiyse Türkiye'nin her yerine gidebilir. Ne kadar denetim yaparsanız yapın yine gözden kaçırmalar olacaktır. Dolayısıyla balık alırken artık daha dikkatli olmamız lazım" dedi. 

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Akkuş, balon balığının 2000'li yıllardan sonra ülkemizde gündeme geldiğini söyledi. Her geçen yıl artan bir oranla balon balığı ile ilgili vakaları duyduklarını belirten Dr. Akkuş, bu balığın Kızıldeniz kökenli olup Süveyş Kanalı ile Akdeniz'e yoğun olarak geçiş yapan istilacı bir tür olduğunu söyledi. Van'ın Antalya ve Mersin'e bin kilometre uzaklıkta bir yer olduğunu belirten Dr. Akkuş, şöyle konuştu:

"Van, göl kenarında bulunması nedeniyle balık tüketim alışkanlığı yüksek bir kent. Her gün Mersin'den, Trabzon'dan, Antalya'dan birçok balık türü kente gelmektedir. Balon balığı Van Gölü'nde yaşayan bir balık türü değil. Van Gölü'nde tek tür olan inci kefali yaşıyor. İlimizde balon balığından zehirlenme olayı maalesef doğru ve üzücü bir olay. Bu aslında bize şunu gösteriyor. Küresel ısınma ile türlerin değişimi nerde olursanız olun sizi etkiliyor. Antalya'da yakalanan bir balık geliyor ve bin kilometre uzaklıktaki Van'da birilerinin ölümüne, birilerinin hastanelerde yatmasına sebebiyet veriyor. Umarım bu olay son olur ve farklı olaylar olmaz"

 

BALON BALIĞINI TANIMAYAN MİLYONLARCA İNSAN VAR

Bundan sonra da benzer olayların Van'da veya ülkemizin başka ilinde yaşanmayacağının hiçbir garantisi olmadığını da belirten Dr. Akkuş, tüketicilerin de satıcıların da balık aldıkları zaman, içinde balon balığı var mı, yok mu diye, dikkat etmeleri gerektiğini söyledi. Dr. Akkuş, "Eğer tanımadıkları bir balık varsa kesinlikle yemekten kaçınmaları lazım. Çünkü balon balığı gündemde olmasına karşın balon balığını tanımayan belki de milyonlarca insan var. Ve balık olduğu için de bunu tüketenler var. Dolayısıyla balıkçı tezgâhlarından balık aldığımız zaman Van'da yaşadığımız bu üzücü olayın benzerini yaşamamamız için dikkatli olmamız lazım. Küçük balıkların arasına karışmış olabilir veya başka şekilde bunu pişirip, tüketme ihtimalimiz her zaman mevcut. Bugün bu balık buraya geldiyse Türkiye'nin her yerine gidebilir. Ne kadar denetim yaparsanız yapın yine gözden kaçırmalar olacaktır. Dolayısıyla balık alırken artık dikkat etmemiz lazım" diye konuştu. 

ARTIK DAHA DİKKATLİ BAKIYORUZ

Van'daki balıkçılar da üzücü olan bu olayın bir daha yaşanmaması için daha dikkatli davrandıklarını söyledi. Su ürünleri satan Abdulkadir Temurçin, "Eski balıkçılar bu işi ayırt edebilir. Balık çeşitleri belli, örneğin istavritin içinden başka balık çıktığı zaman gönderen yetkili kimse, onu arıyoruz. Balon balığı kendini şişirten bir balıktır. Bu olay bir defa yaşandı bir daha yaşanmaması için dikkatli davranıyoruz" dedi.

DAHA ÖNCE DUYMAMIŞTIK

Balık satıcıları kadar tüketiciler de artık daha dikkatli davranıyor. Şu an için bir tedirginlik yaşamadıklarını belirten vatandaşlardan Bahri Solmaz, tezgâhta bulunan bütün balıkları tanıdıklarını fakat balon balığı ile ilgili çok fazla bilgi sahibi olmadıklarını, balon balığını son 10- 15 gün içinde duyduklarını söyledi. 

Haber - Kamera: Gülay KUYUCU- Orhan AŞAN/ VAN (DHA)

 

Kaynak: Demirören Haber Ajansı ( DHA )

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!