İstanbul
23 Nisan, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.62
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2417.0
  • BIST
    9645.02
  • BTC
    66533.94$

İnci kefali için mücadele devam ediyor

İnci kefali için mücadele devam ediyor
İnci kefalin korunması için Sahil Güvenlik de kolları sıvadı. Nesli tükenmek üzere olan İnci kefalin korunması için hem karadan hem denizden büyük çaba harcanıyor.

Van Gölü'nde yaşayabilen İnci kefalini korumak için ekipler seferber oldu. 15 Nisan'dan itibaren üremek için yaşam alanını terk eden İnci kefalinin akarsulara göç edebilmesi için 15-Nisan-15 Temmuz'da avlanması yasaklandı.

Jandarma ekiplerinin, avlanma yasağı döneminde gece gündüz tutukları nöbete, bu sene Sahil Güvenlik Van Gölü Grup Komutanlığı ekipleri de destek verecek. Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, avlanma yasağı döneminde  jandarma, emniyet, Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerinin ortak mücadelesine sahil güvenliğin de katıldığını aktardı.

Jandarma ve Emniyet botları yetersiz kaldı

Yaklaşık 1 yıldır Van Gölü'nün güvenliğinden Sahil Güvenlik biriminin sorumlu olduğunun altını çizen Vali Mehmet Emin Bilmez, ''Son zamanlarda göl üzerinde düzensiz göçmen kaçakçılığının yapılması ve en son bir teknenin 2 yıl önce batması sonucu 61 göçmenin hayatını kaybetmesi üzerine sayın bakanımızın bölgede yaptığı inceleme sonucunda jandarma ve emniyet botlarının göl üzerinde yetersiz kaldığını ve bunun mutlaka Sahil Güvenlik birimleri tarafından bu hizmetin verilmesi gerektiğine kara verilmesi üzerine Van'da Sahil Güvenlik birimleri oluşturuldu. Şu an 3 botla hem Van hem de Tatvan ve Ahlat tarafında görev icra edilmekte" ifadelerini kullandı.

Sahil Güvenlikte mücadelenin bir parçası oldu

Sahil Güvenlik biriminin, balıkçılık ve taşımacılık yapan teknelerin güvenliğini de sağladıklarına dikkat çeken Vali, ''Bunun yanında bir de sadece endemik bir tür olan inci kefali Van Gölü'nde yaşıyor ama üreme dönemi olan 15 Nisan ile 15 Temmuz tarihlerinde tatlı sulara göç ediyor. Bu dönemde de geçmişte yöre halkı ciddi bir kaçak avlamada bulunuyordu. Bu kaçak avlamada eskiden jandarma, emniyet, Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri ortak mücadele ediyordu. Artık Sahil Güvenlik de bu mücadelenin bir parçası oldu. Bunun için gerekli hazırlıklarını yaptılar. Dere ağızlarında tedbir almak için 6 bot unsuru ile gölün genelinde balık neslinin devamı için de gerekli olan mücadeleyi verecek'' dedi.

15 bin insanın geçim kaynağı

Türkiye'de üretilen 30 bin ton balık stokunun 3'te 1'inin Van'dan karşılandığını belirten, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Akkuş açıklamasında, ''Van Gölü 3712 kilometrekarelik yüzey alanı ile Marmara Denizinin 3'te 1'i. Ülkemizin en önemli balıkçılık alanlarından birisini oluşturuyor. Bölge 100'den fazla balıkçı teknesi var ve 15 bin insan inci kefalinden geçimini sağlıyor. Bu noktada inci kefali stokunun korunması için etkin önlemler alınması gerekiyor. Van Gölü'ne gelen Sahil Güvenlik ile beraber artık koruma ve kontrol çalışmalarının çok daha ileri bir boyuta gideceğini düşünüyoruz'' dedi.

Van Gölü adına sevindirici bir gelişme

Sahil Güvenlik ile beraber artık Van Gölü'nde çok daha güçlü, çok daha donanımlı botlar olduğuna vurgu yapan Akkuş ,''İnci kefali stokunun devamlılığındaki en büyük unsur, yaz aylarda gölde yaşayan inci kefallerinin üremek için akarsulara girdiği dönemde etkin bir şekilde korunması gerekiyor çünkü stokun devamlılığı akarsulara bırakılan yumurtalarda çıkan yavrularla sağlanıyor. Sahil Güvenlik ile beraber artık Van Gölü'nde çok daha güçlü, çok daha donanımlı botlar olduğunu görüyoruz. Bu da inci kefali koruma çalışmaları adına, Van Gölü adına çok sevindirici bir gelişme. Umuyoruz ki ilerleyen yıllarda koruma çalışmaları Sahil Güvenlik ile beraber kat kat daha ileriye gider'' ifadelerini kullandı.

Balık Haber Merkezi

Kaynak: Anadolu Ajansı ( AA )

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!