İstanbul
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.58
  • EURO
    35.00
  • ALTIN
    2425.2
  • BIST
    9722.09
  • BTC
    64297.33$
Seafood Expo Eurasia

Gıda Pusulası'ndan sağlıklı bir öğün için ton balığı ve deniz ürünleri tavsiyesi

Gıda Pusulası'ndan sağlıklı bir öğün için ton balığı ve deniz ürünleri tavsiyesi
Diyetisyen Berrin Yiğit: - "Ton balığı, tam bir protein deposu olmasının yanı sıra zengin Omega 3 yağ asitleri ve selenyum gibi çok faydalı mineralleri içeriyor. Yoğun çalışanlar, spor yapanlar ve kilo vermek isteyenlerin öğünlerinde mutlaka yer almalı"

ABD'de araştırmacıların, besinlerin sağlıklı olup olmamalarına göre puanlandığı Gıda Pusulası sistemine göre, ton balığı ve deniz mahsulleriyle hazırlanan salata ve makarnalar en sağlıklı gıdalar arasında yer aldı.

Dardanel açıklamasına göre, sağlıklı yaşam, günümüzde global bir "trend" halini alırken, buna bağlı olarak gıda tercihleri ve yeme-içme alışkanlıkları da değişiyor. Hangi besinlerin tüketilmesi, hangilerinden uzak durulması gerektiği konusunda dünyada birçok araştırma ve çalışma yapılıyor. Bunlardan biri de ABD'de geliştirilen Gıda Pusulası (Food Compass) sistemi oldu. Tufts Üniversitesi Gıda Bilimi ve Politikası Bölümü'nden bir ekip, 3 yıl boyunca 8 bin yiyecek ve içeceği inceleyip besin değerlerine göre puanladı. Gıda alanında yapılmış en kapsamlı çalışmalardan biri olarak değerlendirilen Gıda Pusulası ile sağlıklı beslenmeyi benimseyenlere yol gösterecek sonuçlar ortaya konuldu.

Çalışmada, en sağlıklı öğle ve akşam yemeği seçenekleri arasında deniz ürünlerine yer verildi. Hafif, lezzetli ve sağlıklı bir öğün için az miktarda mayonezle hazırlanmış ton balığı salatası (75 puan) ve domates soslu midye (95 puan) tavsiye edildi. Yine domates sosu eklenmiş, deniz mahsullü bir spagetti de 78 puanla sağlıklı yiyecekler sınıfında yer aldı. 100 tam puanı ise marul, domates, havuç ve dilediğiniz diğer sebzelerle hazırlanabilecek deniz mahsullü salata aldı. Somon da 100 puanla en sağlıklı besinler arasında yer alıyor. Somon, marine edilmiş olarak alınıp pratik bir şekilde hazırlanabiliyor veya füme olarak tüketilebiliyor.

- "Ton balığı, çok faydalı mineralleri içeriyor"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Diyetisyen Berrin Yiğit, sağlıklı beslenme trendinin bir yansıması olarak, artık öğle ve akşam yemeklerinde daha çok ton balığı ve deniz mahsulleri tüketilmesi gerektiğini belirtti.

En doğal protein kaynağı olan balık ve deniz ürünlerinin, pandemi sonrası yükselişe geçen sağlıklı beslenme trendiyle birlikte daha da önem kazandığını aktaran Yiğit, şunları kaydetti:

"Artık akşam yemeği dediğimizde, aklımıza sadece et ve nişastalı karbonhidratlar gelmiyor. Giderek çok daha fazla kişi, tercihini deniz ürünlerinden yana kullanıyor. Özellikle de ton balığı, tam bir protein deposu olmasının yanı sıra zengin Omega 3 yağ asitleri ve selenyum gibi çok faydalı mineralleri içeriyor. Bağışıklığı ve metabolizmayı güçlendiriyor. D ve B vitaminleri açısından da çok değerli bir kaynak. Doymuş yağ oranı düşük, besleyiciliği yüksek olan ton balığı; yoğun çalışanlar, spor yapanlar ve kilo vermek isteyenlerin öğünlerinde mutlaka yer almalı. Her mevsim tüketilebilmesi ve yeşilliklerden makarnaya kadar birçok farklı besinle uyum sağlamasıyla da pratik, lezzetli ve çok sağlıklı bir besin. Balığı doğru kaynaktan tüketmek önemli. Ton balığının faydalarından en üst derecede yararlanabilmek için Çanakkale'de üretilen, güvenilir, Hint ve Atlantik okyanuslarının tertemiz sularında yetişen balıkların kullanıldığı, taze, katkısız ve koruyucusuz ürünleri tüketebilirsiniz."

Verilen bilgiye göre, Balığını Sorgula uygulaması sayesinde balığın nereden geldiği öğrenilebiliyor. Her yaştan insanın yeterli ve dengeli beslenmesinde önemli rol oynayan ton balığı, çocukların kas ve kemik yapılarının gelişmesini, bağışıklıklarının güçlenmesini ve daha zinde olmalarını sağlıyor. Zeytinyağlı ton balığının, okul döneminde her çocuğun beslenme programında yer alması gerekiyor. Kolay açılabilir kapaklı ürünler pratik bir seçenek olurken, çocukların zeka gelişiminin desteklenmesi ve kış hastalıklarından korunmaları için haftada en az 2 kez ton balığı tüketmeleri tavsiye ediliyor.

AA

Kaynak: Anadolu Ajansı ( AA )

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!