İstanbul
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2499.5
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    64098.926$

Masterchef jürisi Mehmet Yalçınkaya’dan balığın sofradaki yerini değiştirecek kitap: Denizden…

Masterchef jürisi Mehmet Yalçınkaya’dan balığın sofradaki yerini değiştirecek kitap: Denizden…
Mastercher Mehmet Yalçınkaya, DENİZDEN adlı kitabı ile ülkemizin deniz ürünlerinin dünyaya tanıtılmasını ve denizin altında saklı kalan lezzetlerin yüzeye çıkmasını hedefliyor.

Türkiye'yi pek çok kez yurtdışında temsil etmiş ve mönülerinde yöresel mutfağı öne çıkarmakta olan Mehmet Yalçınkaya, ‘Balığın iade-i itibarı’ motto’suyla hazırladığı 84 özel tarif içeren DENİZDEN adlı kitabı ile ülkemizin deniz ürünlerinin dünyaya tanıtılmasını ve denizin altında saklı kalan lezzetlerin yüzeye çıkmasını hedefliyor.

MEHMET YALÇINKAYA KİMDİR?

21 Ocak 1974'te Bolu'da doğan Yalçınkaya, Fransa, İtalya, Katar, Almanya ve Yunanistan'da gastronomi ve mutfak koordinatörlüğü yaptı. 2004'te İstanbul Yemek Akademisinde insan anatomisi ve sindirim sistemi üzerine eğitim aldı. 2005'te Amerika’nın ünlü gurme dergisi "CULINARY"de Trend Chef olarak biyografisi ve spesiyalleri yayımlandı.

2008'de Almanya'da dört yılda bir yapılan IKA/Olympiade der Köche A kategorisinde dünya üçüncüsü oldu. Türk mutfağı ile ilgili çeşitli fuar, festival ve yarışmalarda madalya, şilt ve sertifikalar kazandı.

Farklı tatların buluşması olan “Fusion Mutfak” akımını yapmış olduğu çalışmalar sonucu Türkiye’de ilk uygulayan şeflerden birisi oldu. 2012'de Türkiye Aşçılar FederasyonuTurculinaTeamDirektörü olarak Dünya Aşçılar Olimpiyatlarında dünya ikincisi olan Mehmet Yalçınkaya, 2018'den beri MasterChefTürkiye'de jürilik yaparak milyonların sevgi ve takdirini kazanmaktadır.

BALIĞIN SOFRADAKİ YERİ YENİDEN ŞEKİLLENİYOR

2019'da verdiği bir röportajda iyi bir şef olmanın püf noktası konusunda, “Önce eğitim. Sonra iyi bir kariyer planlaması, en son ise kesinlikle bir yabancı dil bilmeniz gerekiyor. Her yerde bir şeyler öğrenmeniz lazım. Sonra da ihtisaslaşmanız lazım. İyi bir şef hiçbir zaman başkalarını kopyalamamalı, özgün olmalı, esinlenmeli.” diyen Mehmet Yalçınkaya, yeni şef adayları için esin kaynağı ve biz deniz ürünleri severler için de başucu kitabı olabilecek çok özel tarifleri mükemmel fotoğraflar eşliğinde sergilediği ilk kitabı olan DENİZDEN adlı eserini yayımladı.

Kitapta deniz mahsullerinin hikayesi, pişirilme teknikleri, eşsiz lezzetlere dönüştürülme aşamaları ve sunumunu en ince ayrıntılarına kadar anlatan Yalçınkaya, tam 84 çok özel tarifin yer aldığı kitap, bizi her yemeğin temelinde yatan denge ile tanıştırıyor.

Gömeç ilçesine ithafen hazırladığı; balık ve eti birleştirdiği ‘surf&turf’ tarifleri ile Yalçınkaya’nın hikayelerini paylaştığı onlarca çeşit balık ile kitap, sofralarda balığın yerini yeniden tanımlıyor.

ÖZEL İÇERİKLERLE ANLATIM

Kitap özel içeriği dışında tüm hazırlık aşamalarının anlatıldığı ve Cunda Adası’nda balıkçılarla yapılan özel çekimlerin yer aldığı kısa bir belgesel filmle de öne çıkıyor.

Kitap kapağında kullanılan ve denize atıfta bulunmak için sulu boya tekniği ile illüstrasyonu yapılan şefin özel portresi de şef kitapları için ilk kez uygulanan bir ‘art effect’ olarak tanımlanıyor. Sofralarda balığın yerini yeniden tanımlayacak.

Bir yandan da balık tüketimindeki kişisel farkındalık, doğaya saygı üzerine sosyal sorumluluk içeriyor.

“DOĞAYA SAYGI”

Sofralarda balığın yerini yeniden tanımlayacak “DENİZDEN”, bir yandan da balık tüketimindeki kişisel farkındalık, doğaya saygı üzerine sosyal sorumluluk içeriyor. “Bundan 50 yıl sonra sofralarınızda hamsi olmayacak, uyarıyorum doğa sinyal veriyor” diyen ŞefMehmetYalçınkaya; doğaya ve nesillerin devamına saygı duymamız gerektiğinin altını çiziyor.

DENİZDEN TANITIM BÜLTENİ

Birbirinden özel 84 tarif içeren DENİZDEN adlı kitabın tanıtım bülteni ise şöyle:

“Balığın lezzetini zirveye çıkaracak dokunuşlarımız ve tekniklerimizle “Bu balıktan bu yemek nasıl olur?” diyeceğiniz yemekler yaptık.
Menemen yapma süresi ile iyi bir balık yapma süresi neredeyse aynı diyebileceğiniz enfes tarifleri sizlerle buluşturmak istedik.
Üç  tarafı denizlerle çevrili ülkemizde, balığın mutfaklarımızda giderek azalan yerine bir atıfta bulunmak ve sofralardaki yerini yeniden tanımlamak amacıyla çıktığımız bu yolda, “Deniz ürünü pişirmek hiç zor değil” diyeceğiniz kolay tariflerin yanı sıra, sizleri şaşırtacağımız 84 çok özel tarifi beğenilerinize sunuyoruz.

Sağlıkla, mutlulukla, afiyetle..”

 

 

 

KAYNAK: Balık Haber Merkezi

Kaynak: Balık Haber Merkezi

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!