İstanbul
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2499.5
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    64050.686$

Yeni su kültürü teknolojisi için İskoçya’dan bir ilk

Yeni su kültürü teknolojisi için İskoçya’dan bir ilk
Loch Long planlama başvurusu olarak yeni su ürünleri teknolojisi için İskoçya'da bir ilk gerçekleşti.

 Loch Long Salmon (LLS), İskoçya'nın Loch Long'daki ilk yarı kapalı balık çiftliğini geliştirmek için bir planlama başvurusunda bulundu. Yarı kapalı balık çiftliği teknolojisi deniz bitlerini dışarıda bırakır, organik atıkların çoğunu yakalar ve çiftlik hayvanlarının sağlığını ve refahını iyileştirir. Loch Long sahası, korunaklı konumu, derin suyu, diğer somon çiftliklerinden coğrafi izolasyonu ve yakınlığı nedeniyle İskoçya'nın ilk yarı kapalı çiftliği için ideal konumda.

LLS Direktörü Stewart Hawthorn, “Bu dönüştürücü çiftçilik sistemini İskoçya'ya getiren ilk şirket olmaktan heyecan duyuyoruz ve Loch Long sahası yarı kapalı su ürünleri yetiştiriciliği için ideal ortamı sağlıyor” dedi. “Teknolojimiz, önemli ölçüde iyileştirilmiş bir çevre ve balık refahı performansı ile İskoçya'nın Loch Long gibi kırsal kıyı bölgelerinde somon yetiştiriciliğinin gelişmesine izin verecek. Önerilen çiftliğin çevre için, somon balığı için ve yerel topluluk için nasıl iyi olacağını göstermek için yerel paydaşlarla yakın bir şekilde çalışacağız.”

Yarı kapalı sistemlerin bir dizi fayda sağladığı kanıtlanmıştır. Geleneksel somon çiftliği ağı, tamamen geçirimsiz ve opak bir deniz kumaşı malzemesi ile çevrelenmiştir. Bu ikincil bariyer, deniz bitlerinin çiftliğe girmesini engeller, fokların çiftlik balıklarını görmesini engeller ve somon dışkısının ve yenmemiş yemlerin çoğunu yakalar.

Çiftlik üretilen organik atığın da %85'inden fazlasını yakalayacaktır. Bu, bir gübre bileşeni olarak veya yeşil enerji üretiminde kullanılacaktır. LLS, çevreden bir atık malzemeyi yakalayıp ortadan kaldırarak ve bunu değerli bir kaynak olarak kullanarak İskoçya'nın döngüsel ekonomisinin yaratılmasına ve inşasına katkıda bulunacaktır.

Proje Müdürü Mark Shotter, “Bu proje üzerinde çalışmaya başladığımda, yeni yaklaşımımızın masaya pek çok olumlu şey getireceğini hemen anladım. İskoçya'ya ilk yarı kapalı çiftçilik teklifini sunduğumuz için SEPA ve Marine Scotland gibi paydaşlarla çalışmaktan keyif aldım," dedi.

Önerilen çiftlik, her biri 50 m'ye kadar dış çapa sahip dört adet dairesel şekilli deniz tarımı muhafazası ve 50 m'ye kadar kenar uzunluğuna sahip kare bir hasat tesisinden oluşacak ve tümü yarı kapalı muhafaza sistemleri olacaktır. Bu muhafazalar, Loch Long'un batı kıyısından yaklaşık 300m uzaklıkta 80m x 80m'lik bir demirleme ızgarasında tek sıra halinde oturacaktır.

LLS'nin 2023 yılına kadar faaliyete geçmesini umduğu çiftlikte yaklaşık 12 kişi istihdam edilecek.

 

 

KAYNAK: Fish Focus

ÇEVİRİ: Merve Akman

Kaynak: Balık Haber Merkezi

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!